Jak začít zpívat?

Mnoho lidí se rozhoupe k tomu, aby začali zpívat až celkem pozdě. Nutno říct, že je to pro mnohé velmi zásadní výstup z komfortní zóny. Horší, než strach začít mi však přijde to, že se mnoho lidí po absolvování konzervatoře, AMU a dalších hudebních škol rozhodne přestat zpívat….protože to třeba nemohou nikdy dělat „dost dobře“ a dosáhnout toho, co by chtěli. Ufff….

Sama vnímám své značné rezervy a před lety jsem vážně uvažovala o tom, že zpívání nechám. Pak mi ale došlo, že jediným argumentem proč zpívat je to: ŽE PROSTĚ CHCI!

Jak na to?

Někdo zpívá čistě hned a celý život, většina lidí to tak nemá a musí trénovat. Zpívání je velmi jemné ovládání hlasivek a okolních svalů a tak stejně, jako nejsme schopni bez tréninku dělat drobné precizní pohyby, musíme trénovat i hlas. Pokud slyšíte dobře výšku tónu, máte už celkem vyhráno. Pokud si myslíte, že výšku tónu neslyšíte, stejně se můžete velmi zlepšit a časem slyšet budete. Podle barvy hlasu A JEHO VÝŠKY totiž poznáte, kdo z vašich blízkých mluví. Také podle intonace poznáte náladu mluvčího, nebo zda pokládá otázku –  tedy slyšíte výšku tónu- jen ten vnitřní metr k tomu není úplně zřejmý.

( tedy vidíte všechny ty odstíny  meruňkové a lososové, ale chybí to pojmenování která je která :-))

Zpěvometr!

A tady máme pomocníka: Já používám aplikaci Vocal Pitch Monitor. Na Android je zdarma, u iPhone se něco málo platí – ale vyplatí. Ve videu pod článkem o něm mluvím. Když si s touto aplikací budete chvíli hrát, zjistíte třeba, že se k určitému zpěvákovi, nebo zpěvačce nemůžete naladit, protože má jiný rozsah hlasu, než vy ( jako když se tatínek snaží zpívat s dcerkou…). V mluvním hlase je schopne ladit HNED skoro každý, ale je to rozsah asi 4 tónů. Neva – dobrý start! Vaše první písničky by měly začínat někde v oblasti mluvního hlasu. Klidně se pusťte do Kočka leze dírou a koukejte se, zda jste poblíž toho, kde jste mluvili. Víc najdete ve videu..Tato aplikace samozřejmě chytne jakýkoliv zvuk, který je poblíž, ale často zaměří zpěváka, i když je pod zpěvem slyšet doprovod. Vyzkoušejte. 

Video k VocalPitch Monitor najdete zde.


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *