Trrr

Na každé hodině či zkoušce sboru používám v rozezpívání Trrr (nebo varianty s rrr).

Při dlouhém rrrr se nám totiž chvěje hrtan, a tak je menší šance, že budeme kolem hlasivek vytvářet nějaký nezdravý tlak. Sáhněte si na hrtan a pozorujte, jak se chvěje.  Jsou i lidé, kteří umí zpívat tlačený tón i na Trrr, ale rozhodně to jde hůř a většina lidí zpívá na rrr volně. Já tedy Trr používám ve cvičení v celém rozsahu.

Můžeme zpívat Trrr, Grr, Hrr, Vrrr – ideální je vyzkoušet, co nám vyhovuje nejlépe. Třeba při Grr musíme pracovat kořenem jazyka a pokud máme kořen jazyka spíš slabší, pomůže mu to. Pokud nemáme rovnoměrně posílený jazyk a špička nám jde lehce stranou, může být těžké zpívat Trrr, zase je to ale motivace posílení trochu vyrovnat. Někteří zase při Hrrr cítí lépe rezonanci v hrudníku. Každému vyhovuje něco jiného, každý potřebuje něco jiného…

Aby se jazyk chvěl při Rrrrr, nutí nás to použít silnější tlak dechu, což se často hodí. Pokud Vám nejde zazpívat nějaká část písně, zkuste tu frázi 3x na Trrr a pak se stejným tlakem vzduchu znovu na text. Většinou to jde pak lépe. (Ale samozřejmě nic neplatí 100%).

Většinou když zpíváme Trrr poprvé, moc dlouho nám to rrr nevydrží. Tahle věc se rychle mění a brzy lze zpívat Trrr tak dlouho, dokud nám vystačí dech. Je však potřeba mít tak akorát uvolněná jazyk. Občas to nejde, protože je jazyk v přílišném napětí a tak je třeba jej při každém nádechu uvolňovat. Pokud ovšem ráčkujete, nebo „r“ prostě neumíte, je dobré zkoušet ten samý zvuk, jako dělají děti při hře s autíčkem. Někdo tomu říká prčení a používají to i mnozí zahraniční učitelé zpěvu ( Lip Trill). Musíte mít na to uvolněné rty. Dámy pozor – pomáhá to udržet naše rty plnější, prokrvenější – prostě krásnější .

Ještě složitější (ale skvělé) bývá prčení s vyplazeným jazykem. Dost kolem naprskáte, tedy to teď raději nezkoušejte ve společnosti, ale sami to rozhodně zkuste. Hodně lidí má málo uvolnění jazyk při zpěvu a tohle vás donutí jej uvolnit. Také to skvěle funguje, pokud máte tendence tlačit kořen jazyka dozadu při zpěvu, protože vás to nutí udržet jazyk vepředu. Někomu se při tomto prčení chvěje vrchní ret, někomu spodní, je to jedno, hlavně, že to funguje.

Já mám tohle cvičení moc ráda a rozhodně to používám, když se potřebuji rozezpívat rychle. Funguje vám to taky?