Tréma

Dnes to bude dlouhý, ale třeba pomůžou klíčový slova.

Tréma je ve své podstatě dobrá, protože nás aktivizuje, jen ji mít pod kontrolou… sama jsem velká trémistka.

TRÉNINK: Celkem spolehlivě zabírá pravidelně trénovat situaci, ve které má člověk trému. Je dobré vědět, jak častá frekvence pomáhá, aby tréma byla menší. Třeba pokud bych já měla mít trému pod kontrolou, musím mít minimálně jednou do měsíce alespoň jeden sólový koncert a jeden sborový. A pokud bych zpívala v acapelle, tak samozřejmě jeden acapellový. Na většinu lidí funguje dobře i frekvence 1x za 2-3 měsíce. Pokud se protáhne frekvence jednou za půl roku, nemívá to efekt.

CO SE DĚJE? Dobře – tréma už je tady, teď je dobré pojmenovat, co se mi děje a uvědomit si, že je to v pořádku. V mnoha situacích, kdy má člověk trému to může i veřejně přiznat a vlastně se tím s publikem sblíží a trémistovi uleví.

PŘEDSTAVY: Mě hodně funguje, když si dobu před vystoupením představuju, jak to dopadne úplně skvěle. Je na to dobré znát místo vystoupení, abych si mohla představit ten pohled do lidí, který ze svého místa budu mít. Před velkým vystoupením se snažím na něj TĚŠIT! Můžete si také zkusit vybavit pocit, kdy se na něco těšíte (na setkání, na jídlo :-)) a zkusit přenést pocit i na trémovou situaci.

KONTROLA MÍSTA: Před samotným vystoupením je dobré provézt kontrolu, že je vše na svém místě, zvuk funguje a podobně. A pokud to nejde, tak si jen na místo vystoupení vlézt a rozhlédnout se kolem. Kde chcete stát? V jakém místě podia? Máte možnost to ovlivnit? Já třeba potřebuji stát poblíž piana, abych dobře slyšela a ráda vidím do lidí, tedy prosím světla alespoň malinko rozsvícená.

TĚLO: V zákulisí – pokud tu možnost mám – udělám několik dechových cvičení. Pomáhá mi dýchat ve dřepu, abych cítila lépe nádech i v zádech. Dýchání s rukama do svícnu zase pomáhá k uvolnění solaru, který se v trémě často stáhne. Je dobré dělat uzemňovací cvičení, nebo zakroužit pánví. Také může fungovat vytřásání stresu poskoky, nebo v sedě, jako když sedíte na staré ždímačce. Před samotným vystoupením je dobré na několik minut zaujmout velmi sebevědomou pozici.

LIDSKÝ DOPING: Je skvělé, najít si v publiku někoho, kdo reaguje, kdo se usmívá. (Pravidelné zkoušky zpěvu na konzervatoři bývaly peklo. Učitelé bývali unavení, pohledy skelné. Jednou se moje profesorka tak mračila, že jsem měla dojem, že nemohu dostat líp, než za 4. Pak mi řekla, že ten šanson se mnou děsně prožívala…) pokud nevíte, že tam nějaký usměváček bude, pozvěte si ho s sebou a víte, kam kouknout. Pokud se publika bojíte moc, je dobré koukat těsně nad hlavy.

CHEMICKÝ DOPING: Některým lidem hodně pomáhá Guajacuran. Je k dostání volně v lékárně a je to pro děti od šesti let. Dají se použít i jiné byliny, třeba kozlík. Alkohol ve větším množství není dobrý parťák. Kolikrát se muzikanti kapele omlouvali, že ty dvě piva bylo moc…

NÁSLEDKY: Je dobré si uvědomit, že při nepovedeném vystoupení se nezmění směr otáčení země! Jo a taky si lidé pamatují podstatně lépe povedené koncerty, než ty nepovedené, takže pohoda.

NÁSTUP: Je prospěšné si počkat na pozornost publika, podívat se na publikum a usmát se – pokud neplánujete dramatický výstup.

VÝSTUP: Je důležité přijmout potlesk s vděčností a uklonit se. Nepřijaté ocenění dokáže zazdít i úplně skvělý výkon. Tak se při tom potlesku pochvalte v duchu i sami –  za cokoliv, co se povedlo, i za to, že jste vystoupili.

CHYBA: Chyba je výzva, která nás učí a posouvá. Je skvělé naučit se na chybu zareagovat rychle, změnit směr, začít znovu – cokoliv. Já třeba dělám chyby tak, že zaměňuji slova v textu. (A v posteli mám drobky  – a v posteli mám bobky…). Na trému jsou skvělá improvizační divadla a školy, které s chybou pracují jako s přidanou hodnotou.

Letos v létě jsem dirigovala na Bohemia Cantat. Dlouho předem jsem si představovala celou akci v těch nejlepších barvách. Na společném zpívání jsem s účastníky dělala pro mě velmi dojemnou věc. Nakonec jsem měla trému až ten den ráno – do začátku festivalu. Pak už žádná větší tréma nebyla, ač jsem udělala několik chyb. Rozhodně jsem si však celou akci moc užila a o to jde především.