Souhra vícehlasu

Když byla v září karanténa na spadnutí, řešila jsem co dál se svými sbory.

Na jaře jsem cítila, jak nedostatek tréninku dost negativně ovlivňuje moji pěveckou kondici. Já když totiž necvičím, jde to do kytek rychle. V září jsem tedy kladla na srdce svým sboristům, aby nezapomínali na trénink a zpívali. Hlasivky jsou sval a ten se musí trénovat.

Jenže jak cvičit souhru, když není ten parťák vedle. Máme teď zoomové zkoušky, na zoomu ale souhru nenacvičíme. Molydury mají dost nahrávek jednotlivých hlasů i sboru, ale ani to není ideální na trénink souhry. Aby byl zpěvák ve vícehlasu dostatečně pohotový, je třeba mít při zpěvu vedle sebe tu občas falešnou sopranistku, nebo ten baryton, který je místy mimo rytmus. Pokud trénujeme stále s těmi samými nahrávkami, zvykneme si brzy na nepřesnosti v nich a tak se naše pohotovost ztrácí. Kde tedy brát ty čerstvé nahrávky, co nás udrží ve střehu?

Napadlo mě, že ideální možností jsou nyní kánony. Každý si může nahrát svůj první hlas na mobil a zazpívat s ním. Také jej může sdílet s někým jiným a tak se mohou doplňovat. Sama jsem to nedávno zkoušela s jedním svým kánonem a rozhodně mě to v klidu nenechalo.

Rozhodla jsem se s vámi sdílet ten první kánon, který jsem na Molydury vytáhla. Je to tradiční hebrejská píseň Hiné mat ov. Malinko jsem ji předělala a dopsala střední část. Je to jednoduchý kánon, ale brzy přidám jeden složitější.

Noty najdete na sborovenoty.cz .

Jaké máte rádi kánony?