NOTY

Tohle psaní je hlavně pro moje Molydury, ale možná to zaujme i někoho dalšího, kdo se bojí not.

Myslím si, že noty jsou fajn i pro nezpěváky. Chápu, že z nich má leckdo strach, mě také vyděsí silueta pavouka na bílém papíře, ale noty se vám pod postel většinou samy neschovají, tedy to zvykání na ně máte zcela ve svých rukou.

Noty nemusíte umět a stejně vám budou pomáhat.

Když si spojíte ty černé kuličky tužkou, ukazuje vám to, jak jde melodie. Pokud na ně budete nějakou dobu koukat, zjistíte, že když ty kuličky nejsou těsně vedle sebe ve směru nahoru, nebo dolů, tak vám i ty tóny budou připadat dál. Také zjistíte, že když jsou ty kuličky hodně vedle sebe, je to rychlejší. Navíc zjistíte, že když to není kulička, bude to pauza, tedy ticho. HA! Také tam uvidíte chlívečky (takty) a zjistíte, jsou tak rytmicky pravidelné, jak když vlak drncá po kolejích. Když se toho úplně přestanete bát, pochopíte, že když se před nějakou notou objeví hashtag (křížek), nebo b, že to znamená: bacha, tady je něco malinko jinak. Asi jako pozor, nepřehledná zatáčka. Také jsou v mnoha notách čísla chlívečků – taktů a tak můžete řešit, že potřebujete trénovat aaaaaa, které je někde mezi 25 – 27 taktem, přesto, že aaaaa děláte půlku písničky.

Můžete zjistit, že třeba v některých místech mají ostatní hlasy stejné noty a to znamená, že nemusíte honem hledat jiný tón, než mají ostatní. Vy ho totiž máte v tu chvíli společný! Skvělé!

Je mnoho dalších věcí, které můžete pozorováním zjistit, aniž tušíte, jak se která nota jmenuje.

Je pravda, že když sboristé umí noty, upozorňují mě pak na chyby, které dělám při hře svých partitur. Ale dobře mi tak, měla jsem se lépe učit. Ale vy fakt nemusíte. Stačí se nebát J

A kdyby vás ty noty i zajímaly, můžete se podívat třeba na online výuku hudební nauky třeba Lucie Dittrichové https://www.youtube.com/watch?v=yu0T7gnpns4&ab_channel=LucieDittrichov%C3%A1 .

Věřím, že jsou srozumitelná pro začátečníky. Pokud však Lucii nebudete rozumět, pátrejte dál.