Kouledy

Letošní Vánoce jsou hodně divné. Krom všech těch věcí, které se teď dějí (nebo spíš nedějí) je jiné i to, že na nás z každého rohu neútočí nahrávky těch nejznámějších koled.

Tenhle příspěvek je jen můj osobní pohled!

Vánoce jsou pro mě divné období, několik let jsem Vánoce neslavila a to bylo skvělé. Teď s dětmi zase slavíme a děti tu mou temnotu, kterou mám s tímto obdobím spojenou, většinou rozpouští. Taky máme ale trochu divné zvyky. Třeba už několik let zdobíme vánoční stromek šnečími ulitami, které lakujeme zbytky laků na nehty.

Každý rok mě překvapí, jak moc lidí v mém okolí Vánoce nemá rádo. Jak moc lidí to tají a kvůli někomu nebo něčemu nasadí ten křečovitý sváteční úsměv a dělají něco, protože by se to mělo. Aby bylo jasno, je krásné, když u někoho cítím, že si Vánoce opravdu užívá a jak je prožívá. Nikomu rozhodně nechci jeho veselí brát a víc takových veselých kolem nás!

Protože už několik let vedu různé sbory, musela jsem popasovat i s tématem koled pro sbory. (Jasně –koledy se mají zpívat správně zpívat až po Štědrém dnu, ale to se s programy vánočních sborových koncertů pojí jen těžko.)Ty nejznámější koledy moc nemusím hlavně hudebně, což je ale má osobní úchylka na harmonicky a melodicky košatější písně. Nedávno jsem si uvědomila, že pokud slyším ty nejznámější vánoční písně v podání dětských sborů (tak, jak jsme je slýchali na vánočních trzích), tak mě děsí, jak jsou zpívané. Nezúčastněné, přesně vyslovené a zazpívané RADUJME SE, VESELME SE. Radost ani veselí je zde v homeopatickém množství.

Pro snazší trávení koled jsme vánoční koncerty prokládali chanukovými písněmi . Ty mám moc ráda. Je však pár koled, které mám opravdu ráda.

Mojí oblíbenou je Byla cesta ušlapaná, ale nejvíc mě zaujaly neznámé koledy ze zpěvníku Pavla Svobody: Naše nejkrásnější koledy. Moc doporučuji. Najdou se tam i laškovné věci, opravdu radostné a samozřejmě i ty hloubavější. Snad ještě krásnější je další jeho zpěvník Zpěvy vánoční Evropy, odkud jsem vybrala a pro sbory upravila Vlídnou noc. Na tu se vždycky těším už od července! Nádherné koledy sebrala Zuzana Vlčinská – Poslyšte s radostí a naštěstí se její úpravy šíří . Mě moc pobavily některé vánoční písně romské. Dnes mám pro vás jednu takovou, kterou jsme kdysi nahrály s Jezinkama. Český text napsala Šárka Schmidtová, ale vychází z překladu.

Také bych se ráda podělila o tu svoji vánoční.

Jak to máte s kouledami vy?