Já zpívat nemůžu, nemám hudební sluch…

Často mi někdo říká, že zpívat nemůže, že nemá hudební sluch. Tací lidé si pod tím pojmem představují až nadpřirozené schopnosti. Většinou si myslí, že ti s hudebním sluchem dokáží poslechem jednoho tónu říct, která nota zazněla. Tedy něco pípne a já bych měla vědět, že je to f3. Tak to ale není! Takovou schopnost mají jen lidé s absolutním sluchem, ale takových je prý jen 1 na 10 000 ostatních. Naprostá většina muzikantů výšku tónu přibližně odhadne podle rozsahu svého nástroje či hlasu – tedy vychází ze zkušenosti.

Lidé, kteří o sobě tvrdí, že nemají hudební sluch samozřejmě také slyší výšku tónu, jen nemají tak silně vyvinuté rozlišovací schopnosti. Mají dojem, že na zvuk nemají správný metr. Tenhle vnitřní metr lze ale pomocí tréninku získat. Ostatně jen to, že slyšíte, že se někdo ptá a melodie jeho věty stoupá, ukazuje, že slyšíte MELODII! Poznáte z hlasu, když je někdo naštvaný, když někoho něco mrzí – i to je melodie. Podle výšky jsme schopni i v telefonu odhadnout stáří volajícího.

(tedy vidíte všechny ty odstíny meruňkové a lososové, ale chybí to pojmenování která je která  )

Schopnost slyšet se dá trénovat, jen to většinou nějakou dobu trvá, než poznáte výsledky.

Téměř všichni jsme schopni ladit v rozsahu několika tónu, kde mluvíme. Kde to je, zjistíme snadno podle různých aplikací, já používám a všem doporučuji Vocal Pitch Monitor. Ženy mají v mluvené řeči většinou větší rozkmit, než pánové, což je výhoda . Když chvíli budete mluvit a pozorovat odkud kam se objevují ty čáry na Vocal Pitch Monitoru, bude to přesně ten rozsah, kde je ideální začít zpívat první písničky. Nemusíte znát noty, jen budete pozorovat mezi kterými linkami se pohybujete.

Abyste našli ten vnitřní metr k ladění, je dobré pracovat dvěma způsoby, které můžete kombinovat.

  1. Zábavnější je odposlouchávat melodie a zkoušet je zpívat.

Důležité je, abyste na odposlouchávání našli písničku v takovém rozsahu, který je co nejblíž tomu vašemu mluvnímu rozsahu. Zda je písnička z nahrávky pro vás vhodná můžete zkusit zjistit také pomocí aplikace (zaznamenaný zvuk se bude pohybovat přibližně stejně vysoko, jako Váš hlas když mluvíte). Aplikace ale může snímat i další nástroje, a tedy nemusí být jednoznačná. Ideální je najít na začátek nějakou dobrou duši, která vám poradí, která nahrávka je blíž vašeho rozsahu. Začátek se může zdát těžký, ale když budete každý den chvilku zpívat jednu a tu samou písničku s nahrávkou, vězte, že za dva týdny bude určitě lepší. Odposloucháváním jsme se naučili MLUVIT, na zpívání to funguje také . Mám to vyzkoušené!

  1. Pokud máte rádi aplikace, můžete si hrát přímo s VPM. Zkusit naladit nějaký tón tak, aby byl na lince. A zkusit třeba zpívat Kočka leze dírou – pooomaaaaluuuu. Jen na lalala – tak, aby bylo vidět, jestli se blížíte k jednotlivým linkám. Když se vám nedaří doladit k tónům, které chcete, je dobré trénovat glissando a třeba si jen s VPM hrát tak, že do něj budeme kreslit různé vlnky. Postupně začnete cítit, kdy a jak moc tón zvyšujete, nebo snižujete. Každému to trvá jinak dlouho.

Držím vám palce.