Brumendo

Brumendem začínám nyní všechna rozezpívání sboru i svých studentů. Dlouho jsem však tenhle způsob zpěvu nesnášela, vůbec mi to nedělalo dobře.

Všechna cvičení, které dělám při rozezpívání, mají  nějaký cíl a při brumendu mám za cíl rozeznít vedlejší nosní a čelní dutiny (masku). Vedlejší nosní dutiny jsou celkem velké prostory v naší hlavě a jejich objem je až 25 cm3!

Pokud naše dutiny rezonují dobře, hlas je znělejší a nemáme tendenci vytvářet hlas zvýšeným tlakem v oblasti hrtanu. Také si zpěváci pochvalují, že jsou schopni lépe ladit, když rozezní masku. Nepleťme si to však s nosovým ( nazálním) zvukem, ten vzniká jinak. Je důležité vědět, že každý je narostlý jinak a tak má i jiný tvar dutin, tedy někomu jde brumendo snáz a někomu hůře.  Všimněte si, jak některým lidem zní hlas krásně průrazně a někdo zní dost zahuhlaně.

Dřív mě mí učitelé učili zpívat brumendo s prostorem v puse a mě to opravdu nešlo. Pokud se vám brumendo s prostorem v puse zpívá dobře, ani nemusíte číst dál, tohle psaní je totiž pro ty, kteří to potřebují jinak.

Já mám bohužel dost křivou nosní přepážku a s tím se rozeznívá maska hůř. Jediným funkčním způsobem je: mít zuby u sebe a pusu zcela vyplněnou jazykem tak, aby vzduch mohl jít rovnou do nosu. Aby se vše dařilo, je také důležité nadechovat se nosem. To se pak nosní dutiny rozeznívají lépe.

  1. varianta, jak brumendo dělat je že mám jazyk celý na patře, jako bych cucala zbytek bonbonu, ze kterého zbyla už jen placička. I kořen jazyka mám celkem vysoko. Zuby mám u sebe, ale snažím se nevytvářet tlak ve žvýkacích svalech.
  2. Pokud je těžké udržet jazyk nahoře, můžete vyzkoušet Simoninu polohu, kterou si jako pomůcku vymyslela má studentka Simona. Díky! Skloníme hlavu tak, že dáme bradu až úplně ke krku. V této poloze se nám jazyk většinou přirozeně opře o horní patro a zuby jsou u sebe, aniž bychom je k sobě museli tlačit. Hlas je v této poloze poněkud zúžený, protože je celkový prostor v krku zúžený. Mnoha lidem se však v této poloze rozezní maska rychleji, čímž se čas rozezpívání na brumendo zkracuje.
  3. variantou ke brumendu je zpívat NG. Při tomto cvičení máme kořen jazyka spojený s měkkým patrem. Tohle cvičení však vyžaduje, aby byl kořen jazyka dost silný. Když zpíváte NG, můžete zároveň trénovat svou citlivost na rezonanci v puse.

K rychlejšímu rozeznění pomáhá některým lidem roztažení nosu.

Připravila jsem pro vás ještě video, které je návodnější.